Hovedpine er en folkelidelse og langt de fleste af os lider af det en gang imellem. Almindelig hovedpine kræver ikke lægebehandling, men enkelte mennesker kan være så plagede af hovedpine, at det er relevant at gå til lægen og blive undersøgt. Men mod den almindelige hovedpine findes der faktisk naturlige løsninger, der kan hjælpe dig.
Hver 10. dansker har hovedpine mindst én gang om ugen, og omkring 200.000 har hovedpine hver eneste dag. Man regner med, at hovedpine giver 3 millioner sygedage årligt og er dermed en af vores mest alvorlige sygdomme.
At hovedpine er ganske ubehageligt, vil de fleste være enige i. Og nogle gange er vi faktisk selv skyld i hovedpinen. Her tænkes ikke kun på tømmermænd, men også spændingshovedpine, hvor stramme muskler i både nakke, skuldre og ansigt forårsager smerte.
Men det er ikke altid vores egen skyld. Andre gange kan det være faktorer uden for vores kontrol, der forårsager hovedpine.
Hvis en virus eller andet smitstof er skyld i hovedpinen, vil du sandsynligvis også have andre ubehagelige symptomer. En identificerbar udløser kan antænde en migrænehovedpine, med en intens, dunkende smerte, men nogle gange er det svært at vide, hvad der forårsagede smerten.
Andre udløsere af hovedpine er uundgåelige – for eksempel de hormonelle ændringer, der er forbundet med menstruationscyklus og menopause.
Vi har set nærmere på naturlige råd mod hovedpien, altså hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen for, at hovedpinen opstår.
FÅ NOK SØVN
Undersøgelser har vist, at mennesker med migræne og spændingshovedpine kan have brug for mere søvn. Dårlig søvn kan føre til hovedpine. Desværre kan hovedpine også forstyrre søvnen. Tal med din læge, hvis du ofte lider af søvnløshed.
SKRU NED FOR STRESS
At være stresset kan fremkalde hovedpine. Bemærk, hvordan du, når du er stresset, spænder i musklerne og trækker vejret mere overfladisk. Se, om du kan ændre din vane. Er noget frygteligt virkelig ved at ske for dig? Hvad hvis du tager en pause til at gøre ingenting, bortset fra mærke din mave løfte sig og sænke sig igen i takt med din vejrtrækning? Hvad hvis du gentog denne handling flere gange om dagen?
MINDFULNESS
Prøv mindfulness til at bringe dig ind i nuet. Det hjælper dig med at håndtere stress og smerte. En vigtig del af mindfulness-smertebehandling er meditationsøvelser, hvis formål er at udvikle ro og balance i sindet, samt give indsigt i de tanker og følelser, der ligger bag. Man træner sin evne til at være til stede i nuet og leve livet med fuld opmærksomhed – øjeblik for øjeblik – og lærer derved at acceptere sit liv, som det er lige nu uden modstand – for når vi har modstand mod det oplevede nu, skabes der fysiske og psykiske spændinger.
TAG PULSEN PÅ DIT HUMØR
Kan det være, at du kæmper med depression eller kronisk angst? Begge betingelser korrelerer med hyppig hovedpine, herunder migræne. Hvis du svarede ja, ring til din læge med det samme.
DROP TYGGEGUMMIET
En undersøgelse af unge fra 2014 fastslog en forbindelse mellem at tygge tyggegummi og hovedpine, især migræne. Ved at ændre denne vane væsentligt, reduceredes hovedpinen og løste problemet helt hos 19 ud af 30 teenagere.
EN BEDRE KROPSHOLDNING
Hvis du arbejder ved en skærm hele dagen, skal du sørge for, at din skærm er i en position, der gør det muligt for din nakke og ryg at indtage den korrekte position.
BEGYND AT DYRKE YOGA
Denne praksis kan hjælpe dig med at slippe af med muskelspændinger, styrke centrale muskler og blive mere bevidst om din kropsholdning. En regelmæssig praksis har vist sig at reducere migrænehovedpinens hyppighed og alvorlighed, samt tilknyttet angst og depression.
PAS PÅ SMERTESTILLENDE MIDLER
Hyppig brug af smertestillende midler kan resultere i øgede anfald af hovedpine. Du tager medicin for at mindske smerter (hvilket giver mening), men ender i en ond cirkel af daglig hovedpine. Hvis det lyder som dig, så tal med din læge.
PRØV AKUPUNKTUR
Akupunktur kan anvendes til at lindre hovedpinesmerter og forebygge migræne. Akupressur, som du selv kan udføre, kan også give lindring.
Læs hele artiklen her: Naturlige råd mod hovedpine
Interesserer du dig for alternativ behandling, så besøg vores søster-site www.behandlerguiden.dk, hvor du kan læse artikler om alternativ behandling, portrætter af behandlere og naturligvis finde en behandler, hvis man har behov for det.