Danskerne er glade for alternativ behandling, og især kvinderne har tillid til den alternative behandling. Mød her alternative behandlere – og bliv klogere på de forskellige alternative behandlingsformer, både de meget anvendte og de i Danmark mere ukendte.
Af Dorte J. Thorsen
Alternativ behandling er gennem de sidste årtier blevet en så naturlig del af danskernes liv og verden, at mange ikke tænker over, om den behandler, som de bruger, er såkaldt alternativ eller ej. Mange alternative behandlingsformer som for eksempel akupunktur bruges også af både læger og tandlæger. Så grænserne mellem de etablerede behandlinger og de alternative behandlinger er på mange måder ganske flydende.
ALTERNATIV BEHANDLING I DANMARK
Så hvordan ser den alternative verden ud i Danmark? Det undersøgte Statens Institut for Folkesundhed, som er en del af Syddansk Universitet, i en stor rapport, der udkom i 2021.
I rapporten, der hedder ”Alternativ behandling”, kan man læse, at i alt 1,2 millioner danskere modtog alternativ behandling i 2021. Det vil altså sige, at tæt på hver fjerde voksne dansker modtog alternativ behandling i 2021 (24 procent). De hyppigst anvendte alternative behandlingsformer har gennem alle årene været massage, kropsterapi og andre manipulative terapier samt akupunktur og zoneterapi.
Hver tredje klient er en kvinde, mens hver femte er en mand. De unge mænd og de ældste mænd er de grupper, der isoleret set går allermindst til alternativ behandler – sandsynligvis af to forskellige grunde. De unge føler sig stærke og sunde, og de ældste, at en alternativ behandling alligevel ikke vil kunne hjælpe dem.
Ser man på alderen, er det primært i aldersgrupperne 35-64 år, at man vælger at gå til alternativ behandler – og det gælder begge køn. Det hænger sandsynligvis sammen med, at de unge har færre skavanker – og at de ældste ikke har samme økonomiske muligheder som de erhvervsaktive aldersgrupper. Dette bekræftes af, at der er langt flere i job, som bruger alternativ behandling, end mennesker, der er på overførselsindtægter.
Det interessante her er så, hvad der kommer til at ske i de kommende år, når dem, som har været vant til at bruge en alternativ behandler, kommer i pensionsalderen. For tager de kvinder og mænd vanerne med at gå til alternativ behandler med sig?
Ja, kunne man forestille sig, at de kvinder – og mænd – i takt med, at de bliver ældre og får flere skavanker, kunne finde på at skrue op for besøgene hos de alternative behandlere – evt. som supplement til den traditionelle behandling hos læge og på sygehus?
9 klassiske alternative behandlingsmetoder
Akupunktur
Den ældgamle metode akupunktur har for længst slået rod i Danmark. Metoden går ud på, at behandleren stikker nåle ind på strategiske steder på de livsbaner, som løber igennem vores kroppe. Meningen med nålene er at genoprette balancen, så livsenergien Qi kan strømme frit igen.
Akupunktur anvendes i dag af den etablerede sundhedsverden som læger og tandlæger, men er også stadig en stor del af den alternative behandling.
Akupunktur bruges mod et væld af lidelser som smerter i led, ryg, nakke og hoved – og ved menstruationssmerter, men også som et middel mod immunsygdomme, for højt blodtryk, kredsløbslidelser, fordøjelsesbesvær, astma, allergi og høfeber. Nogle tandlæger bruger det også ved både tandlægeskræk og rensning af tænder.
Massage
Der findes et væld af forskellige massageteknikker, som alle har til formål at give klienten større fysisk og psykisk velvære ved at massere klienten. Oftest bruges hænderne, men også både underarme, albuer og fødder anvendes til massage.
Massage bruges til afspænding og til at øge smidighed og fleksibilitet.
Mange massører udvikler deres egne måder at massere på, og netop derfor er mange klienter trofaste over for deres egen massør, fordi hun eller han præcis ved, hvor, hvordan og hvor meget der skal trykkes og æltes.
Massage bruges blandt andet til lindring af smerter, som et middel mod overbelastede muskler eller kroniske muskel- og ledproblemer, migræne, stress, søvnløshed og angst.
Massage er også velegnet til skadesbehandling og efter en medicinsk eller kirurgisk behandling.
Kranio-sakral terapi
Kranio sakral-terapi handler om at trykke blødt på knoglerne i kraniet, ansigtet, rygsøjlen og korsbenet for på den måde at få den såkaldte kranio sakrale puls i balance.
Det handler om, at hjernevæsken (cerebrospinalvæsken) skal pumpes rundt omkring hjernen og rygmarven med en konstant hastighed – en hastighed, som kan påvirkes negativt ved både fysiske stød og slag, ved infektioner og ved psykiske belastninger som chok og stress. Med det kan afhjælpes med de lette tryk, så der skabes balance igen.
Kranio sakral-terapi egner sig blandt andet til smerter i nakke, ryg og hoved. Metoden kan også modvirke både angst, søvnbesvær og stress – samt problemer med svimmelhed.
Healing
Healing handler om at overføre energi. Healeren overfører energi til den, der bliver healet, så vedkommende kan komme i balance igen, både fysisk og mentalt.
Der findes mange forskellige former for healing, både såkaldt klassisk healing, hvor hænderne typisk holdes i en lille afstand over kroppen på den, der skal
heales.
Krystaller, musik, røgelse og andre virkemidler kan også bruges i en healing, ligesom clairvoyance og åndelig vejledning kan være en del af healing.
Der findes også chakra- og farvehealing, hvor healeren arbejder målrettet med ikke kun det fysiske legeme, men også de andre legemer – og dermed med hele mennesket.
Endelig er der reikihealing, som i modsætning til de andre former er fysisk healing, hvor behandleren lægger hænderne på kroppen. Massage kan derfor også være en del af reikihealing.
Healing bruges til et væld af fysiske lidelser, men er også et vægtigt redskab i kampen mod stress, depression, angst, sorg og andre psykiske lidelser. Healing kan
også anvendes til at skabe klarhed over ens prioriteter, og hvilken vej man skal gå i livet – og til hvis man lider af søvnløshed og manglende evne til at føle glæde og ro.
Zoneterapi
Ideen bag zoneterapi er, at fodsålerne er et slags kontrolpanel, hvorfra behandleren med tryk på de rette steder kan påvirke de forskellige zoner i
kroppen, som korresponderer med lige det sted på fodsålen.
Kroppen opfattes nemlig som et makrokosmos, mens fodsålen er mikrokosmos, og mellem de to er der en kontinuerlig kommunikation.
Zoneterapi er derfor i høj grad en holistisk metode, der giver det bedste resultat, når zoneterapeut og klient samarbejder om hele klientens velbefindende –
og ofte også har samtale som en del af behandlingen.
Zoneterapi bruges til et væld af lidelser som blandt andet stress, PCOS, PMS, allergi, astma, led- og muskelsmerter, kredsløbslidelser og fordøjelsesbesvær.
Bachs blomstermedicin
Bachs Blomstermedicin er blomster/planteudtræk af vilde planter. Medicinen fremstilles på baggrund af teorier, der er fremsat i 1930’erne af den engelske
læge Dr. Edward Bach. Bach fremstillede i alt 38 forskellige blomsterremedier, hvor hvert remedie svarer til en bestemt følelse hos os mennesker.
Blomsterremedier benyttes, når der er tale om følelsesmæssige ubalancer, der hindrer en normal livsglæde i at udfolde sig. Det kan være følelser som for eksempel jalousi og negativ vrede.
Blomsterremedierne løfter personen ud af det negative forløb, så de positive egenskaber igen kan komme til udtryk og være med til at give større livsglæde.
Remedierne anvendes ofte i forbindelse med chok og traumer. Dråberne indtages gennem munden, smøres på huden eller kan dryppes i navlen til påvirkning via solar plexus.
Homøopati
Homøopatiske lægemidler er udvundet af råstoffer fra mineral-, plante- og dyreriget, og homøopatien arbejder ud fra princippet ”lige skal med lige behandles.”
Grundlæggeren af klassisk homøopati er den tyske læge Samuel Hahnemann (1755-1843). Hahnemann opdagede, at et givet stof i fortyndet form kan helbrede et menneske for nøjagtig den samling af symptomer, som samme stof i normal koncentration ville fremkalde hos et raskt menneske. På baggrund af
Hahnemanns opdagelse søger den klassiske homøopat at finde det lægemiddel, der bedst modsvarer patientens samlede symptombillede. Da homøopaten tager udgangspunkt i det hele menneske frem for entydigt at fokusere på den afgrænselige sygdom, ordineres patienter med samme lægelige diagnose ofte forskellige homøopatiske lægemidler.
Homøopati ses ofte i behandling af fysiske problemer som smerter, hudproblemer, infektioner og astma/allergi. Homøopatiske lægemidler indtages som tabletter eller som dråber i munden.
Kinesiologi
Kinesiologi er sammensat af de græske ord” kinesis”, der betyder bevægelse og ”logi”, som betyder videnskab eller lære. Kinesiologi kombinerer moderne vestlig
fysiologi, anatomi og bevægelseslære med østlig viden om menneskers indre og ydre energisystem.
Historisk har kinesiologien rødder i slutningen af 1960’erne, hvor en gruppe amerikanske kiropraktorer udviklede et system af behandlingsteknikker baseret
på test af muskler. Kinesiologiens grundlæggende ide er, at enhver svækkelse af et organ er ledsaget af en specifik muskelsvaghed.
Ved at teste forskellige musklers styrke/svaghed i forhold til en given situation eller et spørgsmål kan kinesiologen klarlægge psykisk eller fysisk stress, ubalancer
og blokeringer i kroppens forskellige systemer. Det er således kroppen, der fortæller kinesiologen, hvilke lidelser personen har.
Biopati
Ordet biopati er sammensat af de græske ord bios, som betyder liv, og patos, som betyder lidelse. Biopati blev grundlagt i begyndelsen af 1980’erne af den danske forfatter og behandler Kurt Winberg-Nielsen, der oprettede den første biopatskole i København i 1981.
Biopati er en biologisk analyse- og helhedsterapiform, der kombinerer amerikansk biologisk medicin, tysk immun- og symbioseterapi og skandinavisk naturmedicin.
Flere af de elementer og metoder, der indgår i biopati, går ud på at styrke kroppens egne helbredende funktioner. Biopati retter sig således ikke alene mod symptomer.
Biopari bruges ofte i behandling af astma/allergi, betændelser, gigtlidelser, kredsløbslidelser, nedsat immunforsvar og menstruationsproblemer.
Læs hele artiklen og bliv klogere på:
- 5 mere ukendte alternative behandlingsmetoder
- 3 interviews med alternative behandlere og deres resultater
- Alternativ behandling i udlandet.
Artiklen kan læses her: Tema-om-alternativ-behandling
Interesserer du dig for alternativ behandling, så besøg vores søster-site www.behandlerguiden.dk, hvor du kan læse artikler om alternativ behandling, portrætter af behandlere og naturligvis finde en behandler, hvis man har behov for det.