Du kan gøre en betydelig og positiv forskel for din sundhed og dit velbefindende. Find ud af, hvad du kan gøre i hvert årti af dit liv for at afværge kræft, hjertesygdomme, knogleskørhed og meget mere.
Der findes efterhånden mange undersøgelser, der viser, at livsstilsforandringer, i form af at spise sundt, motionere mere og stresse mindre, har en enorm indflydelse på udviklingen af sygdomme, og flere og flere er begyndt at tage forebyggelse mere alvorligt. Vores sundhedssystem fokuserer stadig især på behandling af sygdomme, men det er begyndt at skifte. Det bliver mere og mere klart, hvor vigtigt det er at være proaktiv omkring vores helbred.
Og det er måske nemmere end du tror. At forebygge betyder ikke, at man skal drikke hvedegræs juice ved daggry, løbe fem kilometer før frokost, og meditere en time efter aftensmaden bestående af byg og rå grønkål. Vi giver dig her gode råd, der kan styrke dit helbred hele livet.
20´erne og 30´erne
Du er ung, har travlt, og sygdomme som hjertekarsygdomme, kræft og knogleskørhed er ikke noget du tænker på. Men eksperterne er enige: Det er tid til at tage sygdomsbekæmpende strategier i brug.
Start med en anti-inflammatorisk middelhavskost, som indeholder masser af frugt og grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter samt sunde omega-3 (vildlaks, valnødder, hør) og enkeltumættede (olivenolie) fedtstoffer.
Begræns eller fjern forarbejdede fødevarer og sukker, og undgå at spise rødt kød mere end to gange om ugen (og spis kun magre udskæringer). Sørg for at dyrke motion i 30 til 40 minutter de fleste ugedage og brug en regelmæssig afstressende praksis såsom meditation eller yoga. Lær også mere om din families sygehistorie, så du får et klarere billede af dine sundhedsrisici.
Opbyg knoglemasse
Hvad er vigtigt nu
I denne alder tager mange vores skelet for givet – men det er en stor fejltagelse. Du kan forbedre knogletætheden frem til 30-årsalderen, men det er også din sidste chance. Herefter har vi en tendens til at miste mere knoglemasse end vores krop kan opbygge. En bevidst indsats kan sænke din risiko for knoglebrud, når du bliver ældre.
Hvad du bør gøre
Motion er afgørende, styrketræning og vægtbærende motion (løb og spring, ikke cykling eller svømning) stimulerer knoglevæksten, så det bør udføres flere gange om ugen. Calcium og D-vitaminer er også afgørende for solide knogler. Prøv at få 800 milligram calcium dagligt fra en kombination af fødevarer såsom fedtfattige mælkeprodukter og bladgrøntsager og kosttilskud (calciumcitrat er lettest at absorbere) og brug 15 minutter udendørs (ingen solcreme) dagligt i sommermånederne.
Forebyg ”De to store”
Hvad er vigtigt nu
Hjertesygdomme og kræft er de to sygdomme, der slå flest kvinder ihjel. De vaner, som du skal få indarbejdet, vil bidrage til at begrænse din risiko for at få en af disse sygdomme i fremtiden.
Hvad du skal gøre
Din kost skal være anti-inflammatorisk, fordi unormal betændelse kan udløse begge sygdomme. Broccoli, bladgrøntsager og kål er meget cancerforebyggende. De omdanner østrogener, der kan fremme kræft, til mere beskyttende former af hormoner..
Det er også vigtigt, hvad du drikker. Nu er det et godt tidspunkt at genoverveje dit alkoholforbrug, hvis du regelmæssigt drikker alkohol. Forskere har for nylig fundet, at selv en genstand om dagen kan forøge en kvindes risiko for at få visse kræftformer. Selvom rødvin har et ry for at være hjertebeskyttende, advares der mod at drikke mere end et lille glas dagligt. Ikke alene forøger det chancen for inflammation, men det indeholder også for meget sukker, så det er fedende. Al overvægt udgør en større risiko for at få en af det to store sygdomme.
40´erne og 50´erne
Efterhånden som du bliver ældre, bliver du nødt til at arbejde hårdere for at holde din krop sund. En kvinde udvikler flere inflammatoriske kemikalier i takt med hun bliver ældre, hvilket udgør en større risiko for hjertesygdomme og kræft. Med tiden får vi også flere oxidative skader på vores DNA, hvilket yderligere øger risikoen for kræft. Forøg dine odds for at forblive sygdomsfri ved at holde dig til en anti-inflammatorisk middelhavskost med bl.a. frugt og grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter, og sunde omega-3 (vildlaks, valnødder, hør) og monoumættede (olivenolie) fedtstoffer.
Forarbejdede fødevarer og sukker bør begrænses eller elimineres, og du bør ikke spise rødt kød mere end to gange om ugen (og sørg for at det er magert). Prøv at få 30 til 40 minutters motion i de fleste ugedage og brug en regelmæssig afstressende praksis såsom meditation eller yoga.
Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvad du kan gøre i hvert årti: Bevar din sundhed.
Interesserer du dig for alternativ behandling, så besøg vores søster-site www.behandlerguiden.dk, hvor du kan læse artikler om alternativ behandling, portrætter af behandlere og naturligvis finde en behandler, hvis man har behov for det.