Du glemmer alt omkring dig, du har bare lyst til at fortsætte med det. Det føles ikke som arbejde. Det er din kreativitet, du har gang i. Vores tankemylder stilner af. Det er en vitaminindsprøjtning i sindet. Det kan være en meditation at male et billede, bage et brød, sy, plante i dit højbed, indrette, bygge din blog, tage billeder, skrive dagbog eller hvad der nu interesserer dig. Det er fordybelse. Det gør os godt.
Vi mennesker er skabt til det. At manifestere, være kreative. Det er et livsvilkår for os. Lysten til at bygge op, forandre, kreere, skabe nyt giver en dyb tilfredsstillelse i os. Den amerikanske sociolog Brené Brown er i sin forskning kommet frem til, at det ikke at være kreativ er ondartet. Det sætter metastaser som en sygdom, uforløst kreativitet kan simpelthen føre til mistrivsel, nedtrykthed, angst, søvnløshed, stress og depression. Kan vi blive stressede af ikke at være kreative? Ja, hvis vores energi bliver sendt i den forkerte retning, og vi ikke får lov til eller prioriterer vores egen kreativitet, så kan der opstå stress i vores system. Det er så indlejret i os at lave noget for os selv, at vi uden det kan blive syge af det. Ligesom cirkushesten, der kan lugte savsmuld, men ikke må komme ud på arenaen. Det er stressende.
Kreativitet kan vi forstå meget bredt. Det er ikke blot at være kunstner, musiker, maler eller forfatter. Det er også den måde, vi kan skabe en hverdag, hvordan vi bruger dagene og dermed vores liv. Det kan være lige fra at lave smykker til at bygge egen virksomhed eller kreativ familieledelse. Fra at skrive en bog, til at starte en festival eller male et bord gult. At være kreativ kan være en stor del af dit job, men hvis det ikke er, kan det være noget, du gør i din fritid.
”Din dag vil blive bedre, hvis du giver dig selv tid og plads til at få det kreative ind. Når det materialiserer sig fra en idé i dit hoved til noget lige foran dig, giver det en lykkefølelse,” fortæller Louise Ariesen Rams, psykoterapeut i Aarhus, forfatter og kandidat i Kommunikation.
”Vi har brug for at føle os stolte af os selv. Alt for mange i dette samfund lider af mindreværd og dårlig selvtillid, fordi vi stiller så store krav. Vi har brug for vores egen kreativitet, den gør os stolte, og selvrespekten vokser.”
Hvis bare vi turde
Der er SÅ meget glæde og livskvalitet at hente, hvis bare vi turde. Det kræver mod, og det er sårbart at vise vores kreativitet. Blot det at hænge et værk op i vores hjem, vi selv har skabt. Så hellere nøjes med børnenes. De gamle filosoffer i Grækenland så kunst som et samarbejde mellem det guddommelige, inspiration og den menneskelige sjæl. Når der er kreativitet eller lavet kunst, er det en del af dig, noget der kommer fra et følsomt sted, der hvor dit indre barn bor. At vise det til omverdenen er sårbart, fordi vi kan risikere fordømmelse.
Nogen bryder sig måske ikke om det. Kritiserer det ligefrem. Andres fordømmelse vil vi allerhelst væk fra, for den får os til at blive flove eller værre: skamme os. Skam er en meget vanskelig følelse at være i. Men for at være kreative og vise vores ting frem må vi være modige og lære at gå igennem skamfølelsen. For den er jo bare en følelse. Vi kan sige til os selv: Okay, jeg har ikke lovet verden, at det er det smukkeste værk, der nogensinde er skabt, men jeg laver det alligevel, fordi jeg godt kan lide at være kreativ, det er interessant og gøder mig at leve et kreativt og dermed rigt liv.
”I de første 35 år af mit liv så jeg ikke mig selv som særlig kreativ, og jeg tildelte heller ikke kreativitet særlig stor værdi. Jeg havde ligesom vigtigere ting at tage mig af. Troede jeg,” siger Louise og ler.
”Mange har det på samme måde. Men i dag kan jeg se, at det er en kæmpestor del af mit liv, og uanset hvad jeg laver, kan jeg slet ikke lade være. Men jeg er også nødt til at prioritere det, ellers lever den sit eget liv. Bedst som jeg tror, jeg er ved at ordne noget på computeren, er jeg pludselig i gang med at flytte rundt i stuen eller hænge andre billeder op. Og bedst som jeg tror, jeg er ved at læse en bog, er jeg lige pludselig i gang med at skrive en artikel, fordi inspirationen kom over mig, og jeg
havde energi til det. Jeg har lært, at jeg bliver nødt til at gå med det, lade min dag, så vidt muligt, være intuitiv. Sætte pris på når – om jeg så må sige – inspirationsmusen tildeler mig en idé, som presser sig på.”
Læs hele her: