Er du altid søvnig, og har du svært ved at falde i søvn? Så er du sandsynligvis på udkig efter nogle effektive råd, der kan afhjælpe problemet. I din søgen efter at helbrede søvnløshed kan du overveje yoga, meditation og andre alternative metoder.
Lægemidler kan være blandt de mest almindelige behandlinger mod søvnløshed, men alternative fremgangsmåder har også vist sig at være effektive til at løse problemet, og ifølge Det Nationale Center for Komplementær og Alternativ Medicin (NCCAM) behandler mere end 1,6 millioner amerikanere deres søvnløshed
eller søvnforstyrrelser med en form for alternativ behandling. Så inden du får lægen til at ordinere sovepiller, skulle du måske prøve følgende alternative midler.
Meditation
At meditere kan reducere stress, hvilket kan hjælpe med at fremme en sund søvn. Men meditation kan også påvirke dit søvnmønster, hvilket resulterer i en mere afslappende søvn. Meditation kan faktisk udvikle de dele af hjernen, der hjælpe med at regulere fysisk sundhed, herunder sund søvn.
Lysterapi
Som et søvnmiddel drager lysterapi fordel af det faktum, at vores søvn-vågen-cyklus drives af lys og mørke (kaldet døgnrytme). Lysterapi mod en søvnforstyrrelse kan være effektivt, hvis der er et misforhold mellem en persons interne ur og vedkommendes miljø. Undersøgelser har vist, at personer, der var udsat for klart lys tidligt på dagen og undgik lys om aftenen, hurtigere faldt i søvn og var mere friske om morgenen. Et sådan mønster er normalt, men der er ingen faste standarder for længden, intensiteten eller typen af lys, der anvendes. Et problem med lysterapi er, at det er svært at undgå aftenlys i et typisk kunstigt belyst miljø.
Melatonin
Det hormon, der regulerer vores søvn-vågen-cyklus, kaldes melatonin. Mængden af melatonin falder i løbet af dagen og stiger om natten. Forskerne ved ikke præcis, hvordan det virker, men melatonin synes at være effektiv i behandling af tilstande, hvor kroppens indre ur er ude af trit med lys-mørke-faserne i miljøet, som det sker hos mennesker, der arbejder om natten og sover om dagen. Der er beviser for, at melatonin udskrevet af lægen kan hjælpe med at genoprette søvncyklusser forstyrret af jetlag.
Yoga
Yoga bruger åndedrætsøvelser, meditation og filosofiske principper til at styrke en persons mentale og fysiske velbefindende. I en nylig undersøgelse startede omkring 70 plejehjemsbeboere med at dyrke yoga, og en anden gruppe gjorde intet. De beboere, der praktiserede yoga, oplevede bedre søvn end gruppen, der ikke
dyrkede yoga. De beboere, der praktiserede yoga, faldt i søvn hurtigere (ca. ti minutter tidligere), sov længere (ca. en time) og berettede, at de følte sig mere afslappede end den anden gruppe.
Akupunktur
Akupunktur involverer stimulering af forskellige punkter i hele kroppen. Det er vanskeligt at vurdere sammenhængen mellem akupunktur og søvnløshed, da de fleste undersøgelser om emnet er bygget på subjektive målinger eller ikke har en placebo-kontrol. En undersøgelse uden en placebo viste, at akupunktur øger niveauet for natlig melatonin og reducerer stress og angst. Andre undersøgelser har fokuseret på at bruge akupunktur til søvnapnø og søvnløshed relateret til slagtilfælde eller overgangsalderen.
Biofeedback
Biofeedback er en teknik til påvirkning af de fysiologiske processer, der er autonomt regulerede og derfor ikke underlagt viljen. Teknikken bruges til at reducere uønskede stressreaktioner som for eksempel blodtryksstigning, øget puls, temperaturstigning og muskelspænding og til kontrol af elektrisk hjerneaktivitet ved migræne og epilepsi. Ved biofeedbacktræning oplyses man løbende via elektronisk måleudstyr om værdier for den parameter, man skal lære at kontrollere. I undersøgelser har denne sind-krop-terapi, blandt andet, skabt betydelige ændringer i nogle søvnkomponenter. Det er dog ikke klart, om ændringerne havde en praktisk konsekvens for patienterne.
Læs også vores tema: Sådan bliver du gode venner med din nattesøvn.
Læs også vores artikel: Lev et liv i balance.
Interesserer du dig for alternativ behandling, så besøg vores søster-site www.behandlerguiden.dk, hvor du kan læse artikler om alternativ behandling, portrætter af behandlere og naturligvis finde en behandler, hvis man har behov for det.